ΤΙ ΝΕΡΟ ΠΙΝΟΥΜΕ ?

ΤΙ ΝΕΡΟ ΠΙΝΟΥΜΕ ?

Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος του Βιοτικού επιπέδου, οι αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες αλλά και τα ποιοτικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο νερό της βρύσης έχουν στρέψει μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Όμως τα εμφιαλωμένα νερά διαφέρουν μεταξύ τους και ο ενημερωμένος καταναλωτής επιλέγει το εμφιαλωμένο νερό αξιολογώντας την ποιότητα, την σταθερότητα και την τιμή του.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού

Φυσικό μεταλλικό νερό

Θεωρείται παγκοσμίως το ανώτερης ποιότητας εμφιαλωμένο νερό.

Κυριότερη διαφορά του φυσικού μεταλλικού νερού από τα υπόλοιπα εμφιαλωμένα νερά είναι ότι δεν υπόκειται σε καμία απολύτως επεξεργασία, η οποία να μεταβάλει την χημική η την μικροβιολογική του σύσταση.

Πρόκειται για νερό το οποίο έχει σταθερή χημική σύσταση, χωρίς παθογόνους μικροοργανισμούς, έχει υποχρεωτικά υπόγεια προέλευση και αντλείται από μια ή περισσότερες φυσικές πηγές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής.

Το φυσικό μεταλλικό νερό διαφέρει από τα υπόλοιπα νερά (βρύσης, επιτραπέζιο, κλπ) που προορίζονται για κατανάλωση, χάρη σε δύο βασικά συστατικά του : αφενός είναι φυσικά πλούσια σε κύρια άλατα και ιχνοστοιχεία ευεργετικά για την υγεία μας και αφετέρου είναι αγνό, αφού οι πηγές προέλευσης του είναι φυσικά προστατευόμενες και μας διασφαλίζουν ότι δεν έρχεται σε επαφή με ρυπογόνους παράγοντες. Παρόλα αυτά, όλα τα φυσικά μεταλλικά νερά δεν είναι ίδια, προέρχονται από διαφορετικές πηγές και έχουν διαφορετική σύσταση ως προς τα άλατα, τα ιχνοστοιχεία και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Γι΄αυτό το λόγο και η κατανάλωση τους ενδείκνυται(ή αντενδεικνύεται), ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Το φυσικό μεταλλικό νερό σχηματίζεται από το νερό της βροχής μέσα από μια μακροχρόνια και σύνθετη διαδικασία. Το νερό διεισδύει στο έδαφος, ρέει αργά ανάμεσα στα πετρώματα και συλλέγεται τελικά στον υδροφόρο ορίζοντα μακριά από τον υπόγειο υδάτινό ορίζοντα. Χρειάζεται να περάσουν δεκαετίες, ακόμα και αιώνες για να καταλήξει το νερό σε μεγάλα βάθη όπου προστατεύεται από τον κίνδυνο ρύπανσης.

Στο ταξίδι του προς το κέντρο της γης, το νερό φιλτράρεται με την βοήθεια των πετρωμάτων. Όσο βαθύτερα ταξιδεύει τόσο πιο ζεστό γίνεται. Έτσι καθαρό πλέον το νερό, μπορεί να διαλυθεί και να απορροφήσει πολύτιμα ανόργανα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Κάθε μεταλλικό νερό χαρακτηρίζεται από μια ατομική σύνθεση ζωτικής σημασίας ανόργανων αλάτων και ιχνοστοιχείων. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν δύο μεταλλικά νερά με την ίδια γεύση.

Νερό πηγής.

Είναι το νερό υπόγειας προέλευσης που αντλείται από πηγές. Δεν υπόκειται σε επεξεργασία απολύμανσης αλλά τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά είναι σαν εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.

Επιτραπέζιο νερό.

Νερό με χαρακτηριστικά που δεν διαφέρουν από εκείνα του κοινού πόσιμου νερού – αλλά που είναι εμφιαλωμένο. Δεν έχει σταθερή χημική σύσταση, επιτρέπονται χημικές κατεργασίες προσθήκης-αφαίρεσης ιχνοστοιχείων και χρήση απολυμαντικών (όζοντος, διοξειδίου του χλωρίου κλπ.)

Τα κύρια συστατικά του μεταλλικού νερού είναι:

Ca++ Ασβέστιο: Είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των ιστών και των δοντιών ενώ συμμετέχει και στην λειτουργία των μυών και στην μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νεύρων. Το ασβέστιο που περιέχεται στο νερό έχει καλή βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή αξιοποιείται πλήρως από τον οργανισμό μας) και μπορεί να συμβάλλει στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου.

Mg++ Μαγνήσιο: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ μαζί με το ασβέστιο συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Σε υψηλές συγκεντρώσεις έχει καθαρτική και διουρητική δράση. Η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, κεφαλαλγία, έλλειψη συγκέντρωσης, ευαισθησία στο στρες.

Na+ Νάτριο: Είναι ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες που συμβάλλει στο ισοζύγιο των υγρών του οργανισμού, ενώ συμμετέχει και στην σύσπαση των μυών. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συνδέεται με την υπέρταση, για την ρύθμιση της οποίας συστήνεται η αποφυγή του. Σε κάθε φυσικό μεταλλικό νερό με περιεκτικότητα νατρίου μικρότερη από 10mg/l επιτρέπεται να αναγράφεται στην ετικέτα ότι << είναι κατάλληλο για δίαιτα χαμηλή σε νάτριο>>.

K+Κάλιο: Είναι απαραίτητο για την ρύθμιση της ενυδάτωσης των κυττάρων και την διατήρηση του ισοζυγίου των υγρών στον οργανισμό μας. Επίσης, συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών ώσεων (σημάτων) μεταξύ των νευρώνων, καθώς και στην σύσπαση των μυών.

Cl Χλώριο: Αποτελεί συστατικό του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου. Μαζί με το νάτριο συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας του νερού στο σώμα μας.

HCO3 Δικαρβονικό οξύ: Συμβάλλει στην διατήρηση της οξύτητας του πεπτικού συστήματος και διευκολύνει την πέψη.

SO4 Θειΐκα Ιόντα: Είναι συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και πολλών ενζύμων του οργανισμού μας.